“7318 Sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 31470 Sayılı Resmi Gazete ‘de Yayımlanmıştır: 1 Haziran'a Kadar Yapılacak Çek İle  Ödemeler ve İcra Takiplerinin Durması

Resmi gazetede yayımlanan ve “torba kanun” olarak nitelendirebileceğimiz bu kanun içeriğinde birçok konu ve mevzuata ilişkin değişiklik ve düzenlemeler içermektedir. Bunlardan şüphesiz en önemlisi ve günceli COVID-19 tedbirleri dolayısıyla ülke genelinde uygulamaya alınan “Tam Kapanma Tedbirleri” kapsamında, kambiyo senetlerinin bankalara ibraz edilmesi ve icra yoluyla takibe konulması konusunda kısıtlamalar getirilmesidir.

Geçtiğimiz yıl da ticari hayatı düzenleyen ve hukuksal sonuçlar doğuran sürelerin durdurulması amacıyla hazırlanan kanun maddelerini içerir 7226 Sayılı ve 25.03.2020 Tarihli “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” a benzer şekilde ancak daha dar bir kapsamda yürürlüğe konulan ve Covid-19 salgın hastalığıyla mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar dikkate alınarak ve hak kayıplarının önlenmesi amacıyla getirildiği belirtilen bu son değişikliklere göre, ilgili Kanun’un 15. Maddesi uyarınca;

Çek ibrazıyla ilgili olarak;

  • İbraz süresinin son günü 30/04/2021 ila 31/05/2021 (bu tarihler dahil) tarihleri arasına isabet eden çekler, bu tarihler arasında ibraz edilemeyecek; 01/06/2021 tarihinden sonra, kalan ibraz süresi içinde ibraz edilebilecektir.
  • Bu tarihler arasında vadesi gelen kambiyo senedine dayalı alacaklar hakkında; bu tarihler arasında icra ve iflas takibi başlatılamayacak, ihtiyati haciz kararı verilemez ve başlamış olan takipler duracaktır.
  • 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamına giren kamu idarelerinin kamu hukukundan veya özel hukuktan doğan alacakları hakkında, bu tarihler arasında icra ve iflas takibi başlatılamayacaktır.

Ancak bugün gün içinde yaşanan ve neredeyse ödeme yapmaya hazır, işlem yapmaya hazır tarafları da mağdur eden şekilde gelişen ve ödemeler döngüsünü felce uğratan hatalı uygulamalar nedeniyle 30.04.2021 tarihli Resmi Gazeteye ek olarak çalışma saatleri içerisinde mükerrer olarak yayımlanan gazete ile ilgili değişikliğin uygulanmasına dair tebliğ yayımlanmış olup, aksaklıkların giderilmesi amacı taşıyan ilgili tebliğde;

“tam kapanma ile birlikte ticari hayatta meydana gelecek yavaşlamanın tacir ve esnaf bakımından olası olumsuz etkilerini azaltabilmek ve tam kapanma dönemi içinde ödemelerini planlayabilmelerine imkân verebilmek amacıyla, tacir ve esnafın 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden kambiyo senedinden ve özellikle çek ve bonodan kaynaklanan borçları ile kamu idarelerine olan borçlarına ilişkin olarak 2021 yılı Mayıs ayı sonuna kadar yasal takip başlatılmamasının amaçlandığı” ifade edilmiş olup, ibraz süresinin son günü, bu tarih aralığı arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çek bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Fakat çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunmaması halinde genel olarak alınmış olan kapanma tedbirleri ile uyumlu olarak bu çekler ile ilgili 01/06/2021 tarihinden önce karşılıksız işlemi yapılmayacaktır.

denilerek, uygulama yeniden düzenlenmiştir.

Kanun’un 15. Maddesi yayımı tarihi olan 30.04.2021 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu Kanun hükümleri Cumhurbaşkanı tarafından yürütülmektedir.

Yararlı olması dileğimizle,

Paylaş