KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELERİN TANIMI, NİTELİKLERİ VE SINIFLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

25.05.2023 Tarih ve 32201 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7297 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 407’nci maddesine dayanarak; küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tanımlanmasına, niteliklerine, sınıflandırılmasına ve uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar hakkında “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği” yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Söz konusu küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkında yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelikle birlikte KOBİ tanımları yeniden düzenlenmiştir.

TABLO 1: Türkiye’de 18.03.2022 tarihli 3182 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5315 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gerçekleştirilen KOBİ Sınıflandırması (yürürlükten kaldırılan)
Ölçüt Mikro Ölçekli KOBİ Küçük Ölçekli KOBİ Orta Ölçekli KOBİ
1| Çalışan Personel Sayısı < 10 < 50 < 250
2| Yıllık Net Satış Hasılatı ≤ 5 milyon TL ≤ 50 milyon TL ≤ 250 milyon TL
3| Yıllık Mali Bilanço Toplamı ≤ 5 milyon TL ≤ 50 milyon TL ≤ 250 milyon TL
TABLO 2: Türkiye’de 25.05.2023 tarihli 3201 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7297 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile getirilen KOBİ Sınıflandırması(yürürlükte olan))
Ölçüt Mikro Ölçekli KOBİ Küçük Ölçekli KOBİ Orta Ölçekli KOBİ
1| Çalışan Personel Sayısı < 10 < 50 < 250
2| Yıllık Net Satış Hasılatı ≤ 10 milyon TL ≤ 100 milyon TL ≤ 500 milyon TL
3| Yıllık Mali Bilanço Toplamı ≤ 10 milyon TL ≤ 100 milyon TL ≤ 500 milyon TL

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tanımlanmasına, niteliklerine, sınıflandırılmasına ve uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmelik ile getirilen diğer düzenlemeler kapsamında ise bilanço eşikleri yükselirken, işletmelerin istihdam eşiklerinde herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

İşbu Yönetmelikteki diğer düzenlemelere göre; işletme sınıfları, son hesap dönemine ait veriler ile belirlenecektir. Bu bakımdan kurumlar vergisi ile gelir vergisi mükelleflerinin beyanname verme süresinin içinde bulunduğu ay sonu esas alınacaktır.

Anılan Yönetmelikte; küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin türlerine ilişkin kriterler de ayrıca düzenlenmiştir.

Buna göre;

Bir işletme tek başına bir işletmenin sermayesinin %25 ve daha fazlasına sahip değilse, herhangi bir veya birkaç bağlı işletme müşterek olarak bu işletmenin %25 veya daha fazla sermayesine sahip değilse bağımsız işletme olarak kabul edilecek ve gerçek kişi işletmeler de bu kategoriye dahil olacaktır.

Bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleri ile müşterek başka bir işletmenin sermayesinin %25 veya fazlasına ve %50 veya daha azına sahip olması, kendisinin sermayesinin %25 veya fazlasına ve %50’si veya daha azına başka bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte müşterek olarak sahip olması durumunda ise bunlar ortak işletme olarak kabul edilecektir.

Bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleri ile birlikte müşterek olarak başka bir işletmenin sermayesinin çoğunluğuna sahip olması, kendisinin sermayesinin çoğunluğuna, başka bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte sahip olması durumunda ise bunlar bağlı işletme olarak kabul edilecektir.

Ayrıca işbu Yönetmelik uyarınca; bağımsız işletme olarak sayılan; üniversiteler, araştırma merkezleri, dernek ve vakıf nitelikli yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar, kitle fonlaması platformları, bütçesi 25 milyon TL’den az ve nüfusu 5 binden az olan yerlerdeki belediyeler, köy tüzel kişilikleri, girişim sermayesi ortaklıkları veya yatırım fonları haricindeki işletmelerden sermayesinin %25 veya fazlasının bir veya birden fazla kamu kuruluşu niteliğini haiz kuruluşların kontrolünde olanlar KOBİ sayılamayacaktır.

Söz konusu Yönetmelikle, KOBİ niteliğinin kazanılması veya kaybedilmesi ile ilgili hükümlerde de önemli bir değişiklik yapılmıştır. KOBİ niteliği belirlenirken dikkate alınan kriterlerden herhangi birisinin (çalışan sayısı, bilanço büyüklüğü, hasılat) son iki hesap dönemine ait verileriyle aşan işletmeler KOBİ niteliğini kaybedecek, fakat daha önce KOBİ olmayan ama son hesap döneminde kriterlerin altına düşen büyük firmalar açısından bilanço, çalışan sayısı veya hasılatından herhangi biri öngörülen sınırın altına düştüğünde iki dönem beklenmeksizin, son yıl verilerine göre KOBİ vasfı kazanılması söz konusu olacaktır.

25.05.2023 Tarih ve 32201 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7297 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı metnine https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230525-6.pdf üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yararlı Olması Dileğimizle,

B/A Hukuk Bürosu

Paylaş